JARMO PUNKKINEN VALMENNUSPÄIVÄSSÄ LUENNOIMASSA

7.4.2014


Perhossa järjestetyssä valmennuspäivässä noin 50 osallistujaa, luennoitsijana valmentaja Jarmo Punkkinen.

Jarmo Punkkinen, vanhanliitonmies


Saimme Perhoon luennoimaan arvostetun ja kaikkien tunteman
urheiluvalmentajan, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen valmentajan, Jarmo Punkkisen. Auditorioon oli kokoontunut n. 50 urheiluhullua.

Jarmo aloitti kertomalla omasta valmennusurastaan ennen Kaisaa ja nyt. Sen jälkeen Jarmo aloitti puhumisen valmennuksesta. Huipulle pääsemiseen vaaditaan loistavat olosuhteet, oikeaa harjoittelua, asennetta, hyvää yhteistyötä sekä sitoutumista. ”Ei riitä että tietää, työ ratkaisee” Kokonaiskuva tärkeä, kaikki osa-alueet huomioitava. ”Ilman määrää, ei voi tulla laatua”
Nuoren urheilijan perustana on monipuolisuus, lajiharjoitusten lisäksi pelailua, arkiliikuntaa, ruumillista työtä kuten esim. kesällä metsätöitä, peltotöitä yms. Punkkinen harmitteli luonnollisen liikunnan vähenemistä. Kuljemme kouluun/harjoituksiin/kaverille bussilla taikka autolla vaikka voisimme mennä niihin pyörällä. Perusliikuntataidot puuttuvat, koululaiset eivät osaa enää juosta, hyppiä, heittää. Myös koululiikunta on yksipuolistunut, joka johtaa oppilaiden kyllästymiseen. Kohta on jo kiellettyä luisteleminen, hiihto ja telinevoimistelu.
”Miksi norjalaisia nuoria nousee niin paljon huipulle?” Punkkisen mukaan kokonaisliikunnan määrä on suuri. Norjalaisethan ovat ulkoilukansaa. He harjoittelevat kovissa maastoissa ja hitailla rullasuksilla. Myös suuri harjoitusmäärä sekä paljon tosissaan harjoittelevia nuoria. Siinä norjalaisten ”salaisuus”.
Poimintoja muutamista kysymyksistä ja Jarmon vastauksista: ”Vapaan ja perinteisen suhde? Kun perinteinen sujuu, sujuu vapaakin. Hiihto lähtee aina jaloista”
”Nuorten talviharjoittelu ja rytmitys? Keskittyä muutamaan kisaan ja uskaltaa treenata lajiharjoitteita läpi talven”
”Mitä hiihto on? Kuntotekijöitä n. 50 %, tekniikkaa n. 30% ja muita tekijöitä n. 20%”
Kiitos Virta-hankkeelle tuesta! Päivä oli onnistunut ja sai paljon positiivista palautetta. Pitkäjänteisyyttä harjoitteluun! Punkkisen sanoin: ”Suoralla ei voi oikaista”


Loviisa Kalliokoski, Perhon Kiri