Valmentajien terveiset

Piirivalmentajan terveiset 2022

 

Heippa, Olen Johanna Huntus ja olen toiminut Piirivalmentajana KeskiPohjanmaan hiihdolla nyt kaksi kautta. Minulla apuvalmentajana on ollut Veera Huntus. Olen itsekin hiihtäjä ja kuulunut erinäisiin valmennusryhmiin nuoruuteni aikana. Ensimmäiset leirit olin kasvattaja seurani Reisjärven Pilkkeen matkassa ja siitä sitten piirileireille, kun ikää tuli 12-vuotta. Nyt edustan Team Skiersiä, joka on kohtuu uusi seura Keski-Pohjanmaalla, joka keskittyy yli 16-vuotiaiden nuortenaikuisten kehittämiseen ja tukemiseen omalla urallaan. Seuran toiminnasta olen hakenut paljon vinkkiä omaankin valmentamiseen ja leirien pitoon.

 

Tällä kaudella piiriryhmään on kuulunut 17 nuorta urheilijan alkua. Olemme leireilyt kolmella leirillä, kesän ja loppusyksyn aikana. Ensimmäinen leiri pidettiin Kaustisella Elokuun puolivälissä. Leirillä päästiin tutustumaan 2023 vuoden maakuntaviestin ratoihin ja valmentajan treenimaastoihin. Tekniikka ja taitoharjoitteiden lisäksi teimme kovan sauvarinteen Kaustisen laskettelurinteessä. Kuntopiirin leirillä teimme Johannan kotona, johon kuului mm. traktorinrenkaan pyöritystä, lekalla hakkausta ja polttopuiden pinoamista. Leiri oli oikein onnistunut ja mukava. Palautteen perusteella meillä Keski-Pohjanmaallakin saa pidettyjä hyviä ja kehittäviä leirejä, aina ei tarvitse lähteä kauaksi. Leiriläiset ja valmentajat tekee leirin.

 

Elo-Syyskuun vaihteessa oli jo toisen leirin vuoro, silloin suuntasimme ensimmäistä kertaa Pikku Syötteelle. Ai että oli mukava vaihtaa maisemaa ja pääsimme majoittumaan Pikku-Syöte hotelliin ja nauttimaan hyvästä ruuasta täysihoidolla. Leirille järjestimme yhteiskyydin. Leiri kesti neljä yötä, joten kerettiin harjoitella monta laadukasta harjoitusta. Meille Keski-Pohjanmaan tasaisiin teihin tottuneille syötteen mäet toivat toivottua vastetta. Oli mukava päästä hiihtämään kunnon pitkiä nousuja. Leirin pääharjoitus oli Sprinttikilpailu vapaan rullilla, kilpailussa leiriläiset pääsivät ottamaan mittaa toisistaan 4–5 vedon verran mutkaista ja haastavaa rataa. Tämä oli hieno kilpailu ja leiriläiset, oli ennakko odotuksista huolimatta treeninjälkeen iloisia, että kuinka hyvin kisa meni. Myös valmentajat olivat tyytyväisiä nuorten suorituksiin.

 

Kauden kolmas ja viimeinen leiri järjestettiin Vuokatin tutuissa maisemissa marraskuun puolessavälissä. Vuokattiinkin järjestimme yhteiskyydin. Vuokatissa olosuhteet olivat kunnossa, hyväkuntoista latua ulkoa löytyi jo 7,5 km. Pääsimme hiihtämään kauden ensimmäiset tärkeät kilometrit ennen, kun Keski-Pohjanmaalla päästään lumille. Taito, tekniikka ja perustekeminen oli teemana leirillä. Yhden kovemman harjoituksen teimme luonnollisena intervallina merkatulla reitillä, tässä näimme hienoja suorituksia ja suurimmalla osalla urheilijoista treenistä tuli toivotunlainen nousevatehoinen harjoitus.

 

Leireillä olemme panostanut ryhmä ja yhteishengen parantamiseen, ja oli ilo huomata, että Vuokatissa kauden viimeisellä leirillä ryhmähenki oli kehittynyt selvästi ensimmäiseen leiriin verrattuna. Olemme pitäneet leireillä tärkeänä yhteistä hauskaa tekemistä, kuten iltanuotiota ja leikkejä ja pelejä iltaisin. Tätä kautta olemme päässyt tutustumaan toisiimme paremmin. Hyvä ja rento meininki toistui useammassa leiripalautteessa mitä saimme tällä kaudella. Hyvää alkavaa hiihtokautta kaikille kilpahiihtäjille ja hiihdon harrastajille. Nähdään ladulla! 

-Johanna Huntus

 

Valmentajan terveiset 2018

Kesän ja syksyn piirileirit on pidetty ja on aika siirtyä kisakautta kohti. Muutamalla valmennusryhmäläisellä ensimmäiset kisat on toki jo hiihdettynä. Toivottavasti me muut (minä mukaan lukien) pääsemme pian testaamaan, mitä kesällä ja syksyllä on tullut tehtyä. Kyllähän sitä kisoja aina odottaa. Kilpaileminen, yksi isoimmista syistä miksi minut edelleen nähdään ladulla haastamassa nuorempia. Tällä hetkellä ihan ensimmäisenä toivon kylläkin lunta taivaan täydeltä! Onneksi meillä on useassa seurassa ja kunnassa ahkeria hiihtoihmisiä, jotka omalla panoksellaan ovat taannet meille hiihtomahdollisuuden. Iso kiitos siitä!

Muutama sana taustasta. Minä tulin päävalmentajaksi viime kaudelle ollen sitä ennen sekä Juhon että Kuisman apuna leireillä useamman vuoden. Leirityksessä olen jatkanut ennen kaikkea Juhon, mutta myös Kuisman luomaa hyvää rakennetta. En ole nähnyt syytä muuttaa hyväksi todettua. Viime vuonna keräämäni leiripalautekaan ei antanut siihen aihetta. Muutokset ovat näkyneet ennemminkin ihan uudenlaisina harjoituksina. Vaikka sanotaan, että hiihtäjät tehdään hiihtämällä ja juoksija juoksemalla jne., korostan harjoittelussa monipuolisuutta. Perinteisemmän kestävyysharjoittelun rinnalla ollaan nuorten kanssa mm. spinnattu, BodyPumpattu, tehty HIIT-harjoituksia sekä vahvistettu kehonhallintaa Pilates-harjoitteilla.

PIIRILEIREISTÄ

Leiritykseen valittiin 31 hopeasompa- ja 10 kultasompaikäistä nuorta hiihtäjää. Leirejä järjestettiin yhteensä viisi. Leiritys alkoi kesäkuussa Nivalassa Nivalan Urheilijoiden järjestämällä hopeasompaikäisten leirillä. Elokuussa Alavieskan Virin järjestämälle viikonloppuleirille osallistui kolme nuorinta ikäryhmää ja vanhemmat suuntasivat minun kanssani Vuokattiin. Kaksi viimeistä leiriä olivat kaikille ikäryhmille yhteisiä ja ne pidettiin tuttuun tapaan Vuokatissa. Olin itse mukana ainoastaan Vuokatin leireillä ja kahdella jälkimmäisellä leirillä valmentajina toimivat myös Markus Vuollet sekä Juho Salmela.

Leirit sujuivat harjoituksellisesti hyvin. Mukavien ja innostuneiden nuorten tekemistä on ihana seurata ja on etuoikeutettua olla sitä tukemassa. Leirikuulumisia kannattaa käydä lukemassa leiriläisten blogista.

VINKKEJÄ KOHTI KISAKAUTTA

Luntahan ei ole, joten pitäkäähän hiihtotuntumaa yllä maakunnan tykkiladuilla. Jos ladut ovat huonossa kunnossa, on järkevämpää tehdä yhdistelmäharjoituksia eli jatkaa hiihtoa esim. sauvakävellen ja juosten. Muistakaa vaihdella vauhteja, rauhalliset lenkit rauhallisesti ja tehot tehoina. Mikäli lumisade yllättäisi, pelkästä hiihtämisestä ei kannata innostua liikaa. Pitäkää läpi talven mukana juoksua, voimaharjoittelua sekä luonnollisesti lihashuoltoa. Haluan vielä korostaa, että käykää juoksemassa läpi talven! Juoksulenkkien ei tarvitse olla pitkiä mutta säännöllisyys pitää juoksutuntumaa yllä ja helpottaa sitten myös sulanmaan harjoitteluun siirtymistä, kun sen aika on.

Ensimmäisistä kilpailuista ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä, ne ovat hyviä harjoituksia kohti tulevia kisoja. Jos kisat menevät hyvin, saa ja pitää tietysti iloita, mutta jos parannettavaa jää, ei se ole maailmanloppu.

KIITOS

Olen vain pieni osa tätä piirivalmmennuksen kokonaisuutta. Omasta puolesta vielä kerran kiitos kaikille ihanille piirileiriläisille, Markukselle ja Juholle (joiden apu oli korvaamatonta Vuokatin leireillä), Nivalan Urheilijoille (ennen kaikkea Laurille) sekä Alavieskan Virille nuorempien leireistä. Kiitos myös Nuorisovaliokunnalle ja Joukolle! Kisoissa nähdään!

HUOM! En kerää tänä vuonna viimevuotiseen tapaan palautetta piirileirityksestä. Mutta kaikki palaute on tervetullutta ja huomioidaan tulevien leiritysten suunnittelussa. Laitahan siis rohkeasti viestiä (emakital@gmail.com) tai tartu hihasta!

Niin ja leiriläiset, muistakaahan myydä maakuntaviestin sääarpoja! Ja kaikki muut tietysti ostavat niitä. :D

- Elina

Valmentajan terveiset 2015 kesältä

Minulle tämä valmentajan ”rooli” on ollut iso haaste, sillä edeltäjäni Juho Halonen on  jo useita vuosia tehnyt hyvää työtä Keski-Pohjanmaan hiihdon eteenpäin viemiseksi ja onnistunutkin siinä todella hyvin. Juho onkin ollut minulle suuri apu tässä alkuvaiheessa kaikissa järjestelyasioissa.

Päiväharjoitukset

Päiväharjoitukset alkoivat Kokkolasta 17.6. ja paikalla olikin mukavasti n. 20 reipasta ja motivoitunutta nuorta hiihtäjän alkua. Aluksi verryttelimme  puolisen tuntia ja sen jälkeen menimme Köykärin mäkeen tekemään lajivoimaharjoituksen, eli teimme n. 20sek. sauvaloikkia. Lopuksi verryttelimme juosten, johon sisällytimme koordinaatioharjoituksen. Kokonaiskesto oli n. 1,30 h.

Seuraava päiväharjoitus järjestettiin Nivalassa 28.6. Ohjelmassa oli vaellus.

15.7. Ylivieska, jonka Halosen Juho oli pitämässä. Vanhemmalla ryhmällä oli ohjelmassa tasotestit ja nuoremmilla rullaharjoitus.

Himangan Pernussa päiväharjoitus 22.7., missä itse olin paikalla. Nuoremmilla oli ohjelmassa vapaan tyylin RH, jossa harjoittelimme taito-/tekniikka-asioita. Lopuksi teimme verryttelyn juosten ja muutamia koordinaatioliikkeitä.

Päiväharjoituksia oli vielä Kokkolassa 2.8. ja Vetelissä 13.8. Päiväharjoituksissa oli vähän vaihtelevasti osallistujia ja toivoisinkin, että jatkossa osallistujia näihin olisi enemmän.

Leirit

Leirit alkoivat Pyhäjärveltä 5.-7.6. Siellä ohjelmassa oli monipuolista perusharjoittelua, kuten RH, kuntopiiri, suoharjoitus ja vaellus. Kiitos siitä Pyhäjärven porukalle, kun veditte onnistuneen ja hyvän leirin.

Elokuussa 21.-24. päivä aloitimme Vuokatin leirit kaikkien ikäryhmien kanssa. Valmentajina toimivat Elina Mäkitalo, Marko Kinnunen, Jaakko Halonen ja itse allekirjoittanut. Osallistujia oli mukavasti eli n.50 kaikkiaan. Harjoitukset rullahiihdossa painoittuivat tekniikka- ja taitoasioihin, varsinkin nuorempien osalta. Nuorempien osalta harjoittelu oli pääosin peruskuntoharjoittelua ja lihaskuntoa kehittävää. Vanhemman ryhmän ohjelmassa oli pari tehokkaampaa harjoitusta, kuten vaaran testijuoksu ja RH vaaran nousua. Iltaharjoituksissa teimme lihaskunto/liikenopeus harjoitteita. Harjoittelussa kaiken kaikkiaan näkyi hyvää tekemisen meininkiä ja motivoituneita urheilijoita. Mutta ei leiri kuitenkaan ihan täydellisestikään mennyt, sillä kotimatkalla aloin kuulla negatiivisiä uutisia. Oli ollut toisten kiusaamista ja lisäksi opiston kalusteita oli rikkoutunut. Seuraava viikko menikin näiden asioiden selvittelyssä, mutta tällä hetkellä asiat käsittääkseni ovat kunnossa ja toivonkin, että tällaista ei jatkossa tule tapahtumaan.

Syyskuun leiri 18.-21.9. Vuokatti:

Harjoittelu oli pitkälti samantyyppistä kuin elokuun leirillä. Lajiharjoittelua lisäsimme, sillä kävimme putkessa muutaman kerran hiihtämässä ja sauvarinneharjoittelu tuli mukaan. Rullahiihdossa ja hiihdossakin teimme lajivoimaa eli TT harjoituksia ja tekniikkaan kiinnitimme edelleen huomiota. Mielestäni tämä leiri onnistui kaikin puolin hyvin. Apureina valmennuksessa olivat J-P Ojala, Lasse Peltoniemi ja varusmies Pauli Mäkelä. Kiitos heille osallistumisesta.

Veteli 2.-.4.10. (nuoremmat)

Vetelisssä pidimme lähes samanlaisen leirin kuin viimekin vuonna. Leiriohjelmakin oli lähes sama. Sauvarinteen teimme viimevuotista kovemman. Osallistujia oli enemmän kuin edellisvuonna ja mikä ilahduttavinta minisompaajia oli lauantaipäivänä kiitettävästi. Kiitos Mäkelän porukalle, Haukilahden Arille ja tietenkin Huhtaniemen ”mökkikylälle”.

Ohjeena antaisin ennen viimeistä Vuokatin leiriä (19.-22.11.)

-lajiharjoittellun lisääminen (SR,RH,hiihto)

-lihaskunnon ylläpitäminen (kuntopiirit/ VH, loikat, liikenopeus)

-lihashuolto (venyttelyt)

-kokonaiskuormituksen huomioimminen (koulu, tehojen nousu)

-monipuolisuus (pelit, kordinaatiot ym. saliharjoitukset)

-tule levänneenä ja palautuneena leirille!

terv. Kuisma

Piirivalmennus 2014

Piirivalmennus aloitettiin kesäkuun puolivälistä yhteistreeneillä Haapajärvellä ja Kokkolassa. Kesän aikana päivätreenejä oli useampia kaikille ikäluokille ja nuorempien ryhmä myös leireili Keski-Pohjanmaan alueella pari leiriä kesän aikana, mm. Pyhäjärven Honkavuorella kesäkuun lopussa. Kokkolassa päivätreenejä pidettiin pariinkin kertaan ja samalla haettiin vanhempien ryhmäläisten osalta jo hieman lisää kotikenttäetua piakkoin koittavia Kokkolan nuorten SM-kilpailuja varten.

Syyspuoli sisälsi vanhempien ryhmällä kolme neljän päivän Vuokatin leiriä ja nuorempien ryhmän osalta kaksi sekä yhden viikonloppuleirin Vetelissä. Leirit keräsivät mukavasti osallistujia, esimerkiksi kahdelle viimeiselle Vuokatin leirille jopa yli 50. Vuokatin leireillä valmentajina toimivat Juhon lisäksi Kuisma Taipale, Elina Mäkitalo, Jaakko Halonen, Tuomas Nurkkala ja Milla Tiainen.

Leireillä pyrittiin hyvän fysiikkaharjoittelun lisäksi keskittymään paljon hiihtotekniikoihin ja –taitoihin. Etenkin nuorempien ryhmällä nopeus oli koko vuoden yhtenä painopisteenä ja sitä tehtiin varsinaisten nopeusharjoitusten lisäksi myös pienten pelailujen muodossa.

Viimeinen leiri Vuokatissa oli marraskuun alussa ja silloin ulkolatu oli jo hyvässä kunnossa. Nyt joulukuun alussa moni pääsi avaamaan kisakauden Reisjärven kisoissa. Tärkeää on nyt lumia odotellessa pitää yllä lumituntumaa, mutta suorittaa edelleen tärkeitä kestävyystreenejä juosten / sauvarinteinä (mikäli omalla paikkakunnalla ei ole tykkilatua) ja muistaa kuntopiirien hieman korostunut osuus, mikäli hiihtäminen on vielä vähäisempää!

Tänä vuonna meidän leireille saatiin hyvin myös idoleita mukaan. Oli Iivo Niskanen sauvarinteessä, Krista Pärmäkoski lihashuollossa, Joni Mäki kuntopiirissä… Toivotaan, että näiden urheilijoiden kannustukset ja esimerkki innoittavat meidän alueen hiihtäjiä nyt tässä alkukauden tärkeässä harjoitusvaiheessa, missä varmasti myös motivaatiota nyt kysytään kovasti! Pyrkikää säilyttämään nyt hyvä laatu harjoittelussa ja muistakaa hyvä ravinto sekä riittävät yöunet harjoittelun tukena.

Juho Halonen


 

Piirivalmentaja Juho Halosen raportti 2013

Raporttia piirin nuorten hiihtäjien tilasta:

Piirivalmennus alkoi Kannuksesta kesäkuun alussa. Kesä eteni alkuperäisen ohjelman mukaisesti osin Juhon johtamana ja osin seuravalmentajien. Yhtenä kesän tukipisteeenä toimi tasotestit heinäkuun alussa Huhmarissa, missä kestävyysominaisuuksia arvioitiin sekä harjoitussykealueet päiviteltiin kuntoon. Vanhempien ryhmä pääsi elokuun alussa toden teolla mäkiharjoittelun makuun ensimmäisellä Vuokatin leirillä. Sen jälkeen harjoittelu on jatkunut nuoremmilla niin Nivalassa kuin Kalajoella. Kalajoella nuoret ovat treenanneet hopeasompamaastoissa niin kesällä kuin syksyllä.

Molemmat Vuokatin kaikille ikäryhmille tarkoitetut leirit syksyn aikana olivat houkuttaneet paikalle lähes 50 leireilijää ja heitä oli ohjamaassa Juhon johtamana yhteensä 5 valmentajaa. Syyskuun leirillä vanhempien ryhmä osoitti hyvää kehitystä ensimmäistä kertaa suoritetussa vaaran 5km testijuoksussa, jonka jälkeen Juho raportoi tilanteen olevan yllättävän hyvä. Marraskuun leiri tuli lumien suhteen hyvään saumaan. Harjoittelu siellä onnistui ja molemmilla ryhmillä oli hyvä meininki päällä. Myös erittäin toivottavaa on, että ryhmäläiset vievät mm. taitoharjoitteita ja erilaisia harjoitteita leiriltä kotikäyttöön sekä opettavat niitä seuroissaan nuoremmille hiihtäjille!

Piirivalmennuksen alaisuudessa oli todella aktiivisesti 12-16v. hiihtäjiä, ja tämä onkin tärkein kohderyhmämme, sillä olemme onnistuneet saamaan todella mukavasti hiihtäjiä mukaan erilaisiin valtakunnallisiin leirityksiin sekä urheilulukioihin. Heille piirivalmennus on toiminut jonkinlaisena täydennysleirityksenä.

Alkukauden harjoitteluun annettiin tarkkoja ohjeita ja pyrkiä vielä harjoittelulla eteenpäin, eikä vielä liikaa alkaa kisoja miettimään. Suurimmalla osalla pääkisat ovat lopputalvesta ja talvella monilla hiihtomäärät voisivat olla hiukan korkeammatkin, toki nuorilla näiden sisältäen paljon erilaisia harjoitteita. Hyvillä mielin kohti kisoja. Valmiita ollaan, lunta saa tulla pian ja paljonkin!

 

t.JUHO

Valmentajat Vuokatin leirillä syyskuussa 2013
00-01 -syntyneiden ryhmä Vuokatin syyskuun 2013 leirillä

JUHON TERVEISET VUOKATIN SYYSKUUN LEIRIN JÄLKEEN:

Moro!

48 urheilijan ja 5 valmentajan voimin onnistunut piirileiri takana Vuokatissa.

Testijuoksu osoitti että kestävyydessä menty hyvin eteenpäin ryhmänä. Myös muiden ominaisuuksien merkitystä tuotu esille.

Suunta on hyvä kohti talvea!!

t. JUHO

Yhteenveto Keski-Pohjanmaan piirivalmennusryhmän toiminnasta 2012


Keski-Pohjanmaan Hiihdon piirileirit olivat vanhempien ryhmän (1997 syntyneet ja vanhemmat) kanssa Vuokatissa elo-, syys- ja marraskuussa. Nuorempien ryhmä (1998-2000 -syntyneet) leireilivät kaksi leiriä Keski-Pohjanmaalla ja kaksi leiriä olivat vanhempien ryhmän matkassa Vuokatissa. Nuorempien ryhmän ensimmäinen leiri oli Haapajärvellä Kiilojen vetämänä elokuussa ja toisen leirin järjestelyistä vastasi Kaustisen Pohjan-Veikot ja leiri oli lokakuun alussa.

Piirivalmentaja Juho Halonen veti kesällä uutuutena päivätreenejä (päiväleirejä) lähinnä vanhempien ryhmälle. Nuorempien ryhmä pyörähti myös harjoittelemassa Ylivieskassa heinäkuussa Juhon johdolla. Päivätreenit alkoivat vanhemmilla kesäkuun alussa Kannuksesta, missä oli koolla urheilijoiden lisäksi iso joukko heidän valmentajia ym. Kannuksen jälkeen kokoonnuttiin vielä Kaustisella, Lestijärvellä/Reisjärvellä, Pyhäjärvellä, Ylivieskassa pidettiin tasotestit ja päivätreenit päätettiin heinäkuun puolivälin seutuvilla Kalajoella mielenkiintoiseen hiekkahiihtoon.

Valmentajina vuoden 2012 leirityksissä toimivat Juho Halonen, Elina Mäkitalo, Ville Maunuksela, Sauli Nurkkala, Kuisma Taipale ja Lasse Peltoniemi. Juho jatkoikin nyt jo kolmatta vuotta ryhmän kanssa ja tätä kautta valmiudet viedä tuttua ryhmää eteenpäin olivat olemassa. Myös valmentajien vaatimat toimintamallit alkoivat olla jo urheilijoilla selvillä. Nyt toista vuotta syyslomien seutu määriteltiin järjestelmällisesti seuraleirien ajankohdaksi ja piirileiritys saatiin tätä kautta intensiivisempänä keskitettyä pitemmälle välille.

Edelleen jatkettiin edellisenä vuonna esille nostettua pääteemaa, minkä ajatuksena oli kotiharjoittelun yksilöllinen ohjaaminen, mikä tapahtui pitkälti joka leirillä pidettyjen henkilökohtaisten haastatteluiden ohessa. Valmentajat kokivat, että harjoittelun laatuun etenkin leirien ulkopuolella oltiin saatu parannusta suunnitelmallisuuden ja määrätietoisuuden kautta, mutta näihin olisi edelleen kiinnitettävä huomiota, jotta harjoittelu pysyisi myös kotona riittävän laadukkaana.

Ylipäänsä ryhmän aktiivinen osallistuminen valmennukseen oli hienoa ja uskotaankin tämän tuovan urheilijoille entistä parempaa kehitystä. Vanhempien ryhmän kesän valmennuksessa oli mukana noin 20-25 urheilijaa tapahtumasta riippuen. Syksyllä koko ryhmän kokoontuessa Vuokattiin oli leirille osallistujia jopa 56 osallistujaa.

 

Vuokatin lokakuun piirileirin nuorempien ryhmä.
Vuokatin lokakuun piirileirin vanhempien ryhmä Juhon kanssa.

 VUOKATIN PIIRILEIRILÄISET SYYSKUUSSA 2011
_________________________________________________________

Yhteenveto Keski-Pohjanmaan piirivalmennusryhmän leireistä 2011


Keski-Pohjanmaan Hiihdon piirileirit olivat vanhempien ryhmän (1997 syntyneet ja vanhemmat) kanssa Vuokatissa kesä-, Rovaniemellä elo-, sekä jälleen Vuokatissa syys- ja marraskuussa. Nuorempien ryhmä (1997- ja 1998-syntyneet) leireili kaksi ensimmäistä leiriä Keski-Pohjanmaalla ja kaksi viimeistä leiriä olivat vanhempien ryhmän matkassa Vuokatissa. Nuorempien ryhmän ensimmäinen leiri oli Kaustisella elokuussa ja toisen leirin järjestelyistä vastasi Kalajoen Junkkarit ja leiri oli lokakuun alussa. Piirivalmentaja Juho Halonen vieraili Kaustisen leirillä tutustumassa pienten ryhmään, muuten Keski-Pohjanmaan leireistä vastuun kantoivat järjestävät seurat Kaustisen Pohjan-Veikot ja Kalajoen Junkkarit.

Valmentajina vuoden 2011 leirityksissä toimivat Juho Halonen, Ville Maunuksela, sekä yhdellä leirillä mukana oli Tuulia Ahola ja yhdellä Sauli Nurkkala. Valmentajan ammattiin opiskelevat Juho ja Ville pääsivät nyt valmentajakaksikkona työskentelemään toista vuotta ryhmän kanssa. Tämä antoi edellytyksiä monelta osin jo edetä pidemmälle, valmentajien vaatimat toimintamallit alkoivat olla jo urheilijoilla selvillä. Tänä vuonna syyslomien seutu määriteltiin järjestelmällisesti seuraleirien ajankohdaksi ja piirileiritys saatiin tätä kautta intensiivisempänä keskitettyä pitemmälle välille.

Edelleen jatkettiin edellisenä vuonna esille nostettua pääteemaa, minkä ajatuksena oli kotiharjoittelun yksilöllinen ohjaaminen, mikä tapahtui pitkälti joka leirillä pidettyjen henkilökohtaisten haastatteluiden ohessa. Valmentajat kokivat, että harjoittelun laatuun etenkin leirien ulkopuolella piti saada parannusta. Nyt talven jälkeen voidaankin todeta, että ne jotka panostivat hyvin harjoitteluun, menestyivät keskiarvollisesti selvästi paremmin, kuin ne joilla harjoittelusta puuttui suunnitelmallisuus ja määrätietoisuus. Kesäkuun tasotestin tuloksista saatiin Vuokatin testiaseman johtajalta Mikko Virtaselta hyvää palautetta ja yksilölliset sykerajat harjoittelulle.

Vuokatin leirien osalta ryhmän aktiivinen osallistuminen leireille oli hienoa. Kesän leirityksessä oli mukana noin 25 urheilijaa. Syksyllä koko ryhmän kokoontuessa Vuokattiin oli leirille osallistujia noin 45.

KAUSTISEN PIIRILEIRI 2011

Viikko sitten hopeasomman nuorempien ryhmä leireili Kaustisella. Ryhmäkuva Kaustisen sauvarinne & sauvaloikkaharjoituksen lomasta. Leirin järjesti Kaustisen Pohjan-Veikot, myös Juho Halonen ja Kalle Lassila vierailivat leirillä pitämässä harjoitukset. Treeneissä oli hyvä tekemisen meininki ja nuorilla hiihtäjillä into tekemiseen näkyi ulospäin. Täsä on hyvä jatkaa ja parin viikon päästä koko piiriryhmä leireileekin Vuokatissa, jossa tuntumaa haetaan jo lumelle. Leirillä valmentajina toimivat Juho Halonen, Ville Maunuksela ja Sauli Nurkkala.

 

Juho ja 98-99-hopeasompaajat

 

Yhteenveto Keski-Pohjanmaan piirivalmennusryhmän leireistä 2010


Keski-Pohjanmaan Hiihdon piirileirit olivat vanhempien ryhmän (1996 syntyneet ja vanhemmat) kanssa Vuokatissa heinä-, elo-, loka- ja marraskuussa. Nuorempien ryhmä (1997- ja 1998-syntyneet) leireilivät kaksi ensimmäistä leiriä Keski-Pohjanmaalla ja kaksi viimeistä leiriä olivat vanhempien ryhmän matkassa Vuokatissa. Nuorempien ryhmän ensimmäinen leiri oli JukuJuku-leirin yhteydessä ja toisen leirin järjestelyistä vastasi Haapajärven Kiilat Marita Seppälän johdolla. Tämä leiri järjestettiin syyskuussa Haapajärvellä Somerossa. Leirillä vierailivat myös piirin TD-vastaava Juha Torvikoski pitämässä luentoa hiihdon säännöistä sekä vanhempien ryhmän valmennuksessa toimiva Juho Halonen pitämässä luentoa harjoituspäiväkirjan merkityksestä ja käytöstä sekä seurailemassa yhden päivän harjoituksia.
Valmentajina vuoden 2010 leirityksissä toimivat Juho Halonen, Ville Maunuksela ja Tuulia Ahola. Kolmella leireistä oli mukana kolme valmentajaa. Elokuun leirin valmennuksen hoitivat Juho ja Ville. Lokakuun leirillä suksihuollossa valmentajien apuna toimi Tuure Puutio. Valmentajat hyödynsivät myös B-maajoukkueen valmentajaa Ilkka Jarvaa hiihtotekniikoiden kehittämisessä kolmella leirillä (heinä-loka).
Leirien valmentajista Juho Halonen opiskelee kolmatta vuotta Jyväskylän yliopistossa valmennus- ja testausoppia. Tuulia Ahola ja Ville Maunuksela opiskelevat puolestaan Rovaniemen ammattikorkeakoulussa Liikunnanohjaajaksi suuntautuen urheiluvalmennukseen.
Tämän vuoden leirityksen yksi pääteemoista oli kotiharjoittelun yksilöllinen ohjaaminen, mikä tapahtui pitkälti joka leirillä pidettyjen henkilökohtaisten haastatteluiden ohessa. Valmentajat kokivat, että leirityksen aikana harjoittelun laatu parani kotona ja sitä kautta ryhmän kehittyminen oli hyvää leirien välillä. Elokuun tasotestin tuloksista saatiin Vuokatin testiaseman johtajalta Mikko Virtaselta hyvää palautetta. Heinäkuusta lokakuuhun ryhmän keskiarvot paranivat selvästi kaikissa lihaskuntotestituloksissa.
Vuokatin leirien osalta ryhmän aktiivinen osallistuminen leireille oli hienoa. Kesän leirityksessä oli mukana noin 25 urheilijaa. Syksyllä koko ryhmän kokoontuessa Vuokattiin oli leirille osallistujia noin 40. Eli valmentajilla kyllä kiirettä riitti.

Yhteenveto Keski-Pohjanmaan piirivalmennusryhmän leireistä 2009

Keski-Pohjanmaan Hiihdon piirileirit olivat vuonna 2009 kesä-, elo-, loka-, ja marraskuussa. Kesäkuun leiri oli 1995 ja sitä aiemmin syntyneille valmennusryhmään kuuluville hiihtäjille. Elokuun leiri oli myös vanhemmille ryhmäläisille eli 1994 ja sitä aiemmin syntyneille. Loka- ja marraskuun leirit olivat kaikille valmennusryhmiin valituille. Kaikki leirit järjestettiin Vuokatissa.

Valmentajina vuoden 2009 leireillä olivat kesä- ja syyskuun osalta Hanna Kemppainen ja Tuulia Ahola. Lokakuussa valmentajina olivat Tuulia Ahola, Timo Anttila ja Ville Maunuksela. Marraskuussa valmentajia oli Tuulia Ahola ja Timo Anttila. Marraskuun leirillä oli lisäksi huoltaja Esa Saarela.

Leirien valmentajista Hanna Kemppainen on Rovaniemen ammattikorkeakoulusta valmistunut Liikunnanohjaaja (amk). Tuulia Ahola ja Timo Anttila opiskelevat samassa koulussa kolmatta vuotta ja Ville Maunuksela toista vuotta. Kaikki valmentajat suuntautuvat opinnoissaan urheiluvalmennukseen ja kaikilla on oma hiihtotausta.

Marraskuun leirillä valmentajien lisäksi nuorista oli huolehtimassa Esa Saarela. Huoltajan rooli oli marraskuun leirillä auttaa valmentajia illan ja yön hiljaisuuden vaalimisessa ja suksihuolto.

KePHin piirivalmennusryhmien leiritykset onnistuivat ja valmennusryhmäläiset ovat valmiita tulevan kauden kisoihin.

Keski-Pohjanmaan piiriryhmä valmis kisakauteen

Viimeinen piirileiri vietiin läpi Vuokatissa mukavassa pakkaskelissä. Leirin ohjelmassa oli paljon lajiharjoittelua hyvissä olosuhteissa. Tekniikoita ja hiihtotaitoa päästiin hiomaan mukavasti vielä kisakauden kynnyksellä. Valmentaja Juho Halonen toteaakin ryhmän olevan valmis kisakauteen. Leirit ovat menneet hyvin ja ryhmän taso on noussut leiri leiriltä. Suurin osa ryhmän hiihtäjistä onkin avaamassa kisakauden Reisjärven kansallisissa 4.12.2010.

Ryhmä kiittää kaikkia yhteistyötahoja!

valmentajat

Laduilla nähdään!

Valmentajan terveiset 2018

Kesän ja syksyn piirileirit on pidetty ja on aika siirtyä kisakautta kohti. Muutamalla valmennusryhmäläisellä ensimmäiset kisat on toki jo hiihdettynä. Toivottavasti me muut (minä mukaan lukien) pääsemme pian testaamaan, mitä kesällä ja syksyllä on tullut tehtyä. Kyllähän sitä kisoja aina odottaa. Kilpaileminen, yksi isoimmista syistä miksi minut edelleen nähdään ladulla haastamassa nuorempia. Tällä hetkellä ihan ensimmäisenä toivon kylläkin lunta taivaan täydeltä! Onneksi meillä on useassa seurassa ja kunnassa ahkeria hiihtoihmisiä, jotka omalla panoksellaan ovat taannet meille hiihtomahdollisuuden. Iso kiitos siitä!

Muutama sana taustasta. Minä tulin päävalmentajaksi viime kaudelle ollen sitä ennen sekä Juhon että Kuisman apuna leireillä useamman vuoden. Leirityksessä olen jatkanut ennen kaikkea Juhon, mutta myös Kuisman luomaa hyvää rakennetta. En ole nähnyt syytä muuttaa hyväksi todettua. Viime vuonna keräämäni leiripalautekaan ei antanut siihen aihetta. Muutokset ovat näkyneet ennemminkin ihan uudenlaisina harjoituksina. Vaikka sanotaan, että hiihtäjät tehdään hiihtämällä ja juoksija juoksemalla jne., korostan harjoittelussa monipuolisuutta. Perinteisemmän kestävyysharjoittelun rinnalla ollaan nuorten kanssa mm. spinnattu, BodyPumpattu, tehty HIIT-harjoituksia sekä vahvistettu kehonhallintaa Pilates-harjoitteilla.

PIIRILEIREISTÄ

Leiritykseen valittiin 31 hopeasompa- ja 10 kultasompaikäistä nuorta hiihtäjää. Leirejä järjestettiin yhteensä viisi. Leiritys alkoi kesäkuussa Nivalassa Nivalan Urheilijoiden järjestämällä hopeasompaikäisten leirillä. Elokuussa Alavieskan Virin järjestämälle viikonloppuleirille osallistui kolme nuorinta ikäryhmää ja vanhemmat suuntasivat minun kanssani Vuokattiin. Kaksi viimeistä leiriä olivat kaikille ikäryhmille yhteisiä ja ne pidettiin tuttuun tapaan Vuokatissa. Olin itse mukana ainoastaan Vuokatin leireillä ja kahdella jälkimmäisellä leirillä valmentajina toimivat myös Markus Vuollet sekä Juho Salmela.

Leirit sujuivat harjoituksellisesti hyvin. Mukavien ja innostuneiden nuorten tekemistä on ihana seurata ja on etuoikeutettua olla sitä tukemassa. Leirikuulumisia kannattaa käydä lukemassa leiriläisten blogista.

VINKKEJÄ KOHTI KISAKAUTTA

Luntahan ei ole, joten pitäkäähän hiihtotuntumaa yllä maakunnan tykkiladuilla. Jos ladut ovat huonossa kunnossa, on järkevämpää tehdä yhdistelmäharjoituksia eli jatkaa hiihtoa esim. sauvakävellen ja juosten. Muistakaa vaihdella vauhteja, rauhalliset lenkit rauhallisesti ja tehot tehoina. Mikäli lumisade yllättäisi, pelkästä hiihtämisestä ei kannata innostua liikaa. Pitäkää läpi talven mukana juoksua, voimaharjoittelua sekä luonnollisesti lihashuoltoa. Haluan vielä korostaa, että käykää juoksemassa läpi talven! Juoksulenkkien ei tarvitse olla pitkiä mutta säännöllisyys pitää juoksutuntumaa yllä ja helpottaa sitten myös sulanmaan harjoitteluun siirtymistä, kun sen aika on.

Ensimmäisistä kilpailuista ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä, ne ovat hyviä harjoituksia kohti tulevia kisoja. Jos kisat menevät hyvin, saa ja pitää tietysti iloita, mutta jos parannettavaa jää, ei se ole maailmanloppu.

KIITOS

Olen vain pieni osa tätä piirivalmmennuksen kokonaisuutta. Omasta puolesta vielä kerran kiitos kaikille ihanille piirileiriläisille, Markukselle ja Juholle (joiden apu oli korvaamatonta Vuokatin leireillä), Nivalan Urheilijoille (ennen kaikkea Laurille) sekä Alavieskan Virille nuorempien leireistä. Kiitos myös Nuorisovaliokunnalle ja Joukolle! Kisoissa nähdään!

HUOM! En kerää tänä vuonna viimevuotiseen tapaan palautetta piirileirityksestä. Mutta kaikki palaute on tervetullutta ja huomioidaan tulevien leiritysten suunnittelussa. Laitahan siis rohkeasti viestiä (emakital@gmail.com) tai tartu hihasta!

Niin ja leiriläiset, muistakaahan myydä maakuntaviestin sääarpoja! Ja kaikki muut tietysti ostavat niitä. :D

- Elina